24 Aralık 2018 Pazartesi

TBB VE BAROLARA ELEKTRONİK TEBLİGATA GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN ÖNERİLER

Devletimiz her zamanki gibi erteleme, öteleme vs yapmazsa 1 Ocak 2019'da avukatlar için elektronik tebligat zorunlu olacak.

Avukatlarımız, herzamanki gibi barolarına sürpriz yapmadı, bir çoğu kep nedir elektronik tebligat nedir öğrenmek için çaba göstermedi.

Barolarımız ve TBB de istikrarlı. Yumurta malum yere gelmeden konuya eğilmediler, gerekeni yapmadılar.

Ben mi, ben de her zamanki gibi meseleye çok erken girmişim ve Şubat 2016'da KEP'i meslektaşlarımıza tanıtmaya çalışmışım, https://kvuraldogan.blogspot.com/2016/02/kayitli-elektronik-posta-ve-avukatlik.html

Gözlemlerime göre genç ve orta yaşlı avukatların kayıtlı elektronik posta (KEP) ve elektronik tebligata (ETEB) geçişte önemli sorunları olmayacak. UYAP'a alıştıkları, benimsedikleri gibi, KEP ve ETEB'e alışacaklar ve benimseyecekler.

Ancak yaşlı meslektaşlarımızın bu süreçte mağdur olmaları mümkün. Üzerinde kafa yorarak bu geçiş sürecinde meslektaşlarımıza yardımcı olmak mümkün.

  1. PTT ile görüşüp PTT veya TBB imkanları ile ETEB kullanımını gösteren videoların çekilmesi, (görsel öğrenmeye açık mesletaşlarımız için)
  2. PTT ile görüşüp PTT veya TBB imkanları ile ETEB kullanımını gösteren yazılı bilgi notlarının hazırlanması, (okuyarak öğrenmeye açık meslektaşlarımız için)
  3. KEP ve ETEB'i bilgisayarlarımızda çalıştırıcak programların tek bir internet adresinde toplanması,
  4. Talep olması halinde barolarca ÜCRETSİZ KEP ve ETEB seminerlerinin yapılması.
  5. Baroların, talepte bulunan meslektaşlarımızın bilgisayarına teamviewer benzeri programlarla bağlanıp gerekli programlarını ÜCRETSİZ kurması. Bu yolu genç meslektaşlara önermem. Teknolojiden kaçış yok, teknolojoyi takip etmelerini, kendi işlerini kendilerinin yapmalarını öneririm. Ayrıca barolara yönelik bu önerim, büyük barolarda uygulanamaz gibi görünmekte. Ama genç meslektaşlarımız, gönüllü olmak suretiyle, büyükşehirlerde barolarına yardımcı olabilirler. Veya bu konuda basit bir eğitim verilen stajyerler, kalabalık barolarda bu işi üstlenebilir, baroların yükünü hafifletebilir.
  6. Baroların, talepte bulunan meslektaşlarımıza, geçiş sürecinde ETEB çıktısı alma hizmeti vermesi. Yani, kendisine ETEB gelen ama çıktı almakta zorlanan meslektaşımızın baro kalemine e imzasını bizzat veya çalışanı vs aracılığıyla getirmesi, baro kaleminde meslektaşımızın KEP adresine girilerek ETEB çıktısının alınması ve kendisine verilmesi. Bu hizmet karşılığında barokarttan 1-2 TL gibi sembolik kırtasiye kesintisi yapılabilir veya hizmet ücretsiz sunulabilir.
  7. Bir diğer yol ise; meslektaşlarımızın bilgisayarına teamviewer benzeri programlarla bağlanıp, ETEB çıktısını almasına yardımcı olmak.
  8. Ancak ilk 4 madde dışındaki hizmetlerin sürekli verilmesi doğru olmaz. Meslektaşlarımızn UYAP, KEP, ETEB kullanmayı öğrenmesi, bunları öğrenmek istemiyorlarsa profesyonel destek almaları (işçi avukat, bu işleri bilen sekreter vs) veya bürolarındaki bir odayı ücretsiz şekilde genç bir meslektaşımıza ayırmalarında fayda var. 
  9. https://kvuraldogan.blogspot.com/2016/07/yari-zamanli-isci-yari-zamanli-serbest.html linkindeki yazımızda detaylı şekilde anlattığımız üzere, avukatların boş 1 odalarını genç avukatlara ücretsiz tahsis etmeleri, karşılığında haftada 1 günlük hizmeti ücretsiz almaları mümkün. Bu 1 günlük ücretsiz hizmet kapsamıdna genç avukat, UYAP, KEP, ETEB ve duruşma işlerinde kıdemli meslektaşımıza yardımcı olabilir.
Avukatların UYAP, KEP, ETEB konusundaki sorunları iyi niyet ve özveri ile üstesinden gelinebilecek küçük sorunlar. Yeter ki taraflar iyi niyetli olsun, yeter ki TBB ve baro organlarına aday olup seçilenler, kanuni görevlerini unutmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder