21 Aralık 2019 Cumartesi

ADA PARSEL SORGULAMA VE GOOGLE HARİTALARIN AVUKATLIK MESLEĞİNDE VE GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

Türkiye'de taşınmaz konumunu sınıflama da iki ayrı usul ugulanıyor. Tapu ve kadastro sisteminde, il, ilçe, mahalle, mevkii, ada, parsel, bağımsız bölüm numarası şeklinde. Adres yazarken il, ilçe, mahalle, cadde/sokak, bina numarası, bağımsız bölüm numarası şeklinde. 

Bu ayrımın sebebini bilmediğim gibi, diğer ülkelerde de ikili uygulama var mı bilmiyorum.

Taşınmaz ile ilgili davalarda veya bir taşınmaz üzerine haciz, tedbir vs konulduğunda, ilgili tapu sicil müdürlüğü, mahkemeye/icra dairesine cevap verirken ada parsel yazarak işlem sonucunu bildiriyor. Eğer, ilgili taşınmaz önceden yerini bildiğimiz veya bilinen bir taşınmaz değilse, elimizde sadece il, ilçe, mahalle, mevki, ada, parsel ve bağımsız bölüm bilgisi olduğu için ne yazık ki çoğu zaman taşınmazın tam yerini bilemiyoruz. Bazen keşfe gitmek için, bazen de taşınmazın kullanım durumunu araştırmak için, mesela içinde kiracı olup olmadığını öğrenmek için (okumadıysanız öneririm, https://kvuraldogan.blogspot.com/2016/05/cuppeli-gunler-2-haciz-koydugunuz.html ) bize açık adres lazım olabilir. Bunun için de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ait olan ada parsel sorgulama uygulamasını veya web sitesini kullanıyoruz.


Ada parsel sorgulama internet sitesi ise https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinde. Google'a ada parsel sorgulama yazarak da siteye ulaşabilirsiniz.

Aşağıda, avukatlık mesleğini yürüttüğüm büronu ada parsel vs bilgisini gösteren tapu kaydı var.


Bu taşınmaza keşfe gelmek veya içinde kiracı olup olmadığını öğrenmek veya başka bir nedenle araştırma yapmak için adres bilgisine ihtiyaç duyduğunuzu düşünelim.

https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresini tıklayıp, sorması halinde konum erişimi izni veriyoruz. Sonrasında, sırasıyla yukarıdaki il, ilçe, mahalle, ada (bazı taşınmazların adası olmuyor, ada no yoksa bir şey yazmıyoruz) ve parsel bilgisini giriyoruz. (diğer bilgileri yazmıyoruz) Bu bilgileri girdiğinde aşağıdaki ekran gelecek ve taşınmazın Nenehatun Caddesinde olduğunu anlayacağız, ancak hala bina numarasını göremiyoruz.




Fotoğrafta, ada ve parseli kırmızı bir daire içinde gösterdiği dikatiniz çekmiştir. Mouse/fare ile ada parselin yan yana yazdığı kırmızı bölüme tıkladığımızda, taşınmaz ile ilgili yeni detaylar gelecek.






Öznitelik bilgisinin sol tarafında, üst üste üç tane nokta göreceksiniz. Mouse/fare ile o bölüme tıkladığımızda, panora görünümü, bağlı detaylar, rota vs gibi seçenekler çıkacak. Rota seçeneğine tıkladığımızda, taşınmaza google maps veya yandex haritalar vs ile nasıl gideceğimizi gösterecek, aynı zamanda açık adresi de görmemizi sağlayacak özellik açılacak. Ekran görüntüsü sırasıyla aşağıda.





Yukarıda gördüğünüz gibi, https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sitesindeki verilere göre Nenehatun Caddesinde olduğunu öğrendiğimiz taşınmazın bina numarası 90. Daire numarasının 4 olduğunu ise tapu kaydındaki bağımsız bölüm numarası olan 4'ten biliyoruz.

Eğer araştırdığımız taşınmaz bir tarla ise tabi ki bina numarası veya bağımsız bölüm numarası çıkmayacak. Aşağıdakilerden ilki bir arsa ve o bölde de numarataj yapıldığı için arsanın bulunduğu yere denk gelen bina no görünüyor.





Bu taşınmaz ise tarla ve sadece mevki görünüyor. Bilgileri rastgele bir şekilde www.sahibinden.com sitesinden aldım.



Ayrıca, açık adresini bildiğimiz bir taşınmazın ada parsel bilgisini de öğrenmek mümkün. Bunun yolu da, https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinde, ilk açılan ekranda sol tarafta, sırasıyla idari, taşınmaz no, analiz ve diğer seçeneklerinden önce diğer seçeneğini, bu seçenekteki oktan da adres'i seçmemiz aşağıdaki kısma adresi yazmamız.  Adres yazarken dikkatli olmak lazım, bazen başka adres çıkıyor. (bu özellik kapıcıların işçilik alacakları için açılan davalarda, ada parseli tespit edip, sonrasında tapuya giderek kat maliklerini öğrenmemizi sağlayabilir. Kasım 2019 Gaziantep Barosu UYAP seminerinde bu konu sorulmuştu, o zaman bu özelliği keşfetmediğim için cevap verememiştim) Aşağıdaki adres, doğduğum ve büyüdüğüm eve ait, muhtemelen kentsel dönüşüm nedeniyle 3-5 yıl içinde bu adres ortadan kalkacak.

Bu özelliği kullanmak için mahalleyi yazdıktan sonra açılan ekranda, üst ortada + -  sağında yenile onunda sağında konum seçeneği var, konuma tıkladığınızda mouse işareti + olarak gözükmeye başlar. sonra aradığımız taşınmazın üzerine tıklıyoruz. (+ ile dokunuyoruz) Bizim ev Kasap Ahmet ve Kasap Sait Sokak keşisiminde. Ekran görüntüleri aşağıda.








Google ve Yandex haritaların kuşkusuz birden çok kullanım alanı var. Ben üç tanesini paylaşacağım. Merak ettiğimiz bir yerin, binanın dış cephesini görmek, o caddede/sokakta sanal ortamda yürümek. Bu özellik daha çok şehir merkezlerinde var. Ancak askeri bölgeler veya özel korunulan bölgeler görünmeyebilir. Mesela, avukatlık bürom Nenehatun Caddesi No:90'da, google mapsten bu binayı görmeniz mümkün. Ama eski Cumhurbaşkanlığı Köşkü olan Çankaya Köşkü'nün karşısındaki Nenahatun Caddesi No:124'te bu özelliği kullanamıyorsunuz. 

Herhangi bir nedenle Nenehatun Caddesi No:90'ını dışarıdan görmek ve etrafında sanal tur yapmak istiyorsanız google veya yandex haritalara Nenehatun Caddesi 90 yazmanız yeterli, ekran görüntüsü aşağıda.




Sol taraftaki bina fotoğrafına tıkladığınızda aşağıdaki görüntü geliyor.


Ekranın üst kısmındaki street view kısmına tıkladığınızda fotoğrafın Temmuz 2018'de çekildiğini görüyorsunuz. Ayrıca size sırasıyla Ağustos 2014, Eylül 2015, Eylül 2017'de çekilen fotoğrafları da gösteriyor.







Bu görüntüler, bu deliller hangi uyuşmazlıkta işinize yarar bilemiyorum.

Google haritaların en yaygın kullandığım özelliği, bilmediğim bir ülkede veya şehirde, hangi toplu taşıma araçlarını nasıl kullanacağımı bilmek. Birçoğumuz, araçla veya yaya olarak gitmek için rota alma özelliğini kullanıyoruz. Ama toplu taşıma özelliği pek bilinmiyor. Bu özelliğin en güzel yönü, toplu taşıma araçlarının kalkış, varış saatlerini de vermesi ve kaç durak sonra ineceğinizi söylemesi. Bu özellik ile Malta, Almanya, Ukrayna, Avusturya, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerde toplu taşımayı kimseye sormadan kullanabildim, ancak Türkiye'de yaygın olan dolmuşlar bu uygulamada görünmüyor)

Google haritalarda gideceğiniz yeri seçtikten sonra, en son aramanıza göre aşağıdaki gibi bi görüntü gelmekte.




Sonrasında insan sembolünün solundaki toplu taşıma işaretine tıkladığınızda, bu defa sol tarafta otobüs, tramvay, metro gibi ulaşım araçlarına hangi durakta bineceğiniz, toplu taşıma aracının saat kaçta geleceği, kaç durak sonra ineceğiğiniz görünüyor. Ayrıntılar seçeneği size bu detayları verecektir.



Eğer cep telefonunuza yüklü google haritalar özelliği ile konumunuzu paylaşırsanız, arka planda her gün nereye gittiniz, neyle gittiniz, gittiğiniz yerde ne kadar süre geçirdiniz gibi bilgileri kaydeder. İlk başta bu size korkutucu gelebilir. Takdir sizin. İlk yıllarda facebook, whatsapp vs kullanmadım ve bu tip izinler vermedim. Ama son yıllarda bundan kaçış olmadığını fark edince, "saldım çayıra Mevlam kayıra" moduna geçtim.  Mesela 6 Mayıs 2019 tarihindeki aktivitelerime kısaca bakalım. Bunun için önce cep telefonundan google haritalara girmeniz, sonrasında sol üst taraftaki üst üste 3 tane çizgiden oluşan menü işaretini tıklamanız, açılan seçeneklerden zaman çizelgenizi seçmeniz lazım. Sonuçlar aşağıda. Yukarıda belirttiğim gibi, bu özelliğin kullanılabilmesi için gerekli tüm izinlerin verilmesi lazım. Kesin delil olmamakla beraber ceza dosyalarında HTS kayıtları gelmeden kişinin lokasyon bilgisini görme imkanı tanıyan bir özellik.





Muhtemelen Google Haritaların yukarıdaki özellikleri Yandex Haritalarda da vardır. Ancak yazıyı uzatmamak için Yandex Haritaları ayrıca incelemedim.







4 yorum: