10 Kasım 2017 Cuma

YURT DIŞINDA BANKALARDAN PARA ÇEKMENİN VEYA BANKA KARTI İLE ALIŞVERİŞ YAPMANIN EN AVANTAJLI YOLU

ATM kartımız ile yurtdışında para çektiğimizde,

1-Parayı çektiğimiz yabancı banka komisyon alır.
2-Kendi bankamız TL'yi para çektiğimiz ülkenin parasına çevirirken ücret alır veya o ülkenin dövizini bize fazlasıyla pahalıya satar.

Yurtdışında yaşayan, okuyan bir yakınımız varsa,

1-PTT, banka, Western Union vs aracılığı ile para göndeririz. Gönderirken burada gönderme ücreti öderiz.
2-Bazen muhatap bulunduğu ülkede parayı çekerken masraf öder.

Peki yurt dışında ATM'lerden para çekmenin veya banka kartı ile alışveriş yapmanın avantajlı yolu var mı? Veya yurt dışındaki yakınlarımıza daha az masrafla para göndermenin yolu var mı?

Sanırım var.

1-Gittiğiniz, gideceğiniz veya para göndereceğiniz ülke hangi para birimini kullanıyorsa, Türkiye'de o para cinsinden banka hesabı açın. Örnek, Fransa için Euro, İngiltere İçin Sterlin, İsviçre için İsviçre Frangı,

2-Banka kartınıza sadece o hesabınızı bağlayın. Normalde banka kartınıza TL hesabınız bağlıdır. Ama isteğinize bağlı olarak tek bir banka kartına birden fazla banka hesabı bağlanabilir. Mesela ben sadece kredi kartı kullanıyorum. Kredi kartıma aynı zamanda 3-4 tane banka hesabı bağlı.

3-Tekrarlıyorum. Banka kartınızda sadece gideceğiniz ülke için açtırdığınız döviz hesabını bağlayın. TL hesabı ile kartınızın bağını bankadan kestirin. Veya internet bankacılığı aracılığı ile siz yapın. Aksi takdirde kartınızı yurt dışı ATM'ye taktığınızda ana hesap TL hesabı olduğu için TL hesabı üzerinden işlem yapar. Bu yazdıklarımı yapmanızın bir anlamı kalmaz. Mutlaka kartınıza sadece döviz hesabı bağlı olmalı.

4-Bir diğer yol, bir yakınınız adına ek kart çıkartın. Ek karta sadece döviz hesabınızı bağlayın.Ek kartı, yakınınız değil siz kullanın.

5-Somutlaştırayım. İsviçre'de bir yeğenim var ve düzenli para gönderiyorum. Çözümü şöyle buldum. Banka kartıma sadece CHF hesabımı bağladım, TL hesabı ile banka kartım arasındaki irtibatı kestim. Banka kartımı yeğenime verdim. Ben ona para göndermek yerine Türkiye'de kendi adıma olan hesaba masrafsız para yatırıyorum. Veya internet bankacılığı üzerinden İsviçre Frangı alıp o hesaba yatırıyorum. Yeğenim ise İsviçre'de MAESTRO yazısını gördüğü herhangi bir ATM'den para çekiyor. MAESTRO diyorum zira kartın üzerinde MAESTRO yazıyor. VISA yazan banka kartı ise VISA yazan ATM'yi tercih edin. Şurada, benim yatırdığım parayı, yeğenimin çektiği parayı ve bankanın aldığı komisyonu görebilirsiniz,


Gördüğünüz gibi 700 CHF çektiğinde sadece 0,01 CHF, 500 CHF çektiğinde 0,20 CHF, komisyon ödemiş. 

6-Bu yaz da benim İngiltere'ye gitmem gerekti. Bu defa bankada kendi adıma Sterlin hesabı açtırdım. İkinci bir bankamatik kartı alamadığım için bir yakınım adına ek kart çıkarttım. Ek kart geldiğinde TL hesabıma bağlıydı, yani ATM'ye taktığında TL hesabımdan para çekebilirdi. TL hesabı ile irtibatını kestim. Sonra internet şubesine girerek Sterlin hesabımı kartıma bağladım. Yani ek banka kartım sadece Sterlin hesabını görecek şekilde oldu. İngiltere'de bulunduğum dönemde bu ek kartla çok düşük komisyon ödeyerek ATM'lerden Sterlin çektim. Hesap hareketlerimi şu fotoğraftan inceleyebilirsiniz,


Gördüğünüz gibi genellikle 100 sterlin çekmişim ve her seferinde 0,50, 0,28 veya 0,02 Sterlin gibi komisyon ödemişim.

7-Bir gün internet üzerinden otobüs bileti almam gerekti, bilet 18,12 Sterlindi ve ödemeyi internet üzerinden banka kartımla yaptım. Fotoğrafta gördüğünüz gibi sadece 18,12 Sterlin kesildi. Komisyon vs ödemedim.

8-Yani, kursa vs. gidecekseniz bu dediklerimi gitmeden önce yapın ve okul ücretinizi kredi kartı ile değil, banka kartı ile ödeyin. Mesela ben kurs ücretini kredi kartımla ödedim. Ancak ekstreme yansıyan ücret, ödediğim 445 Sterlinin o günkü kurunun karşılığı değildi. Bankaya sorduğumda, Sterlinin Dolara, Doların da Türk Lirasına çevrildiği söylendi, her çevirme de bana ekstra maliyet olarak yansımış. Somutlaştırayım, 05/05/2017 CENTRAL LANGUAGE SCHOOL CAMBRIDGE GB 445.00 GBP 2,112.71 TL. Gördüğünüz gibi 5 Mayıs 2017'de 445 Sterlini kredi kartımla ödemişim, ve kredi kartı ekstreme 2.112 TL olarak yansımış.O günkü TCMB Sterlin satış kuru 4.6276, 2,112.71 TL /4.6276 = 456,54 Sterlin, yani banka kur farkı olarak 11 Sterlin civarı para almış yaklaşık 55 TL. O günün Merkez Bankası döviz kurları aşağıdaki fotoğrafta,


9-Pos cihazına banka kartımı sokarak alışveriş yapmadım. Ama onun da aynı olduğunu düşünüyorum. Yani banka kartıma Sterlin hesabım bağlı olduğu için, alışveriş yaparken pos cihazı banka kartımdan masrafsız Sterlin çekecekti ve ben kur farkı vs. ödemeyecektim.

Not:Yukarıda yazdığım yöntemleri yurt dışındaki yakınıza para göndermek için kullanacaksanız Türkiye'de açılan hesap onun değil para gönderenin adına olmalı. Çünkü bankaya gidip mesela EURO yatırdığınızda, hesap para yatıranın adına olmazsa banka para yatırma ücreti alır. Banka kartı ise yurt dışında yaşayan kişiye verilmeli. Ya da o kişi adına ek kart çıkartılıp bu hesap ek karta bağlanmalı. Somutlaştırıyorum. Fransa'da öğrenim görecek kızınız var ve Denizbank ile çalışıyorsunuz. Denizbank'a gidin, kendi adınıza EURO hesabı açtırın. Ayrıca kızınız adına ek banka kartı talebinde bulunun. Ek kartı kızınıza verin ve ek karta sadece EURO hesabının bağlı olduğundan emin olun. Artık kızını çok düşük masraflarla Fransa'da üzerinde MAESTRO yazan ATM'lerden para çekebilir. MAESTRO diyorum çünkü Denizbank MAESTRO üyesi. Halkbank ise VISA üyesi.

YENİ NOT (MAYIS 2019): Ne yazık ki Denizbank'ta bu sistem artık çalışmıyor. Euro kullanan bir ülkede, Euro hesabıma bağlı kart ile EURO çektim. Ancak, bankanın EURO/USD arasında takas yaptığını fark ettim. İtiraz edince de şöyle bir cevap geldi

Sayın Kemal Vuraldoğan,
Bankamıza ilettiğiniz bildiriminiz incelenmiştir. 

31.03.2019 tarihinde 3410-6185375-353 nolu EUR hesabınızdan çektiğiniz 93,05 EUR tutarın Bankamız nezdinde EUR takasının bulunmaması ve takas sisteminin USD üzerinden çalışması nedeni ile USD para birimine çevrildiğini bilgilerinize sunarız.

Bankamıza gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.


5 yorum:

  1. Yurtdışına gidip gelenlere güzel bir yöntem. Deneyeceğim. Bilginiz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bilgi için teşekkürler üstadım.

    YanıtlaSil
  3. Bilgi paylaşımınız için teşekkürler, emeğinize sağlık kemal bey.

    YanıtlaSil
  4. Ben yurt disinda para yatirabilirmiyim garanti bankasına euro hesabını telefon üzerinden açıp kartlarimi hepsini birbirine bağladım

    YanıtlaSil
  5. Tesekurler verdiginiz bilgileriniz icin

    YanıtlaSil