29 Ocak 2016 Cuma

E SGK UYGULAMALARININ AVUKATLIK MESLEĞİNDE KULLANIMINA ÖRNEKLER

Diğer e devlet uygulamaları gibi e sgk uygulamaları da sürekli değişmektedir. Bu nedenle bu yazıda 1 yıl önce kullandığınız veya 1 yıl sonra kullanabileceğiniz özellikler olmayabilir. Bu girizgahtan sonra doğrudan konuya girelim.

  1. İşçi sizi arar ve işçilik alacakları vs. konularda dava açmak için görüşmek istediğini söyler. Randevu vermeden önce kendisinden e devlet şifresini ve tc kimlik numarasını mutlaka alın. www.turkiye.gov.tr adresinden "E hizmetler" bölümünden "Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmetleri" kısmına gelin. Burada "4 A Hizmet Dökümünü" seçin. Açılan sayfada "4 A Detaylı Hizmet Bölümü"nü seçin. Bu işlemler sonunda işçinin çalıştığı işyerinin işyeri numarası, hangi yılın hangi aylarında kaç gün çalıştığı, brüt ücretinin ne olduğu gibi bilgilere ulaşacaksınız. Ayrıca bilgisayarın mouse/faresini "İŞYERİ NO" kısmındaki işyeri numaralarından birinin üzerine getirdiğinizde işçinin çalıştığı işyerinin ünvanını öğreneceksiniz. Bu ünvan bir tüzel kişiye ait ise tüzel kişinin adres, ortak, sermaye vs. gibi bilgileri http://kvuraldogan.blogspot.com.tr/2015/12/e-ticaret-sicil-uygulamasinin-avukatlik.html linkindeki makalemizden faydalanarak öğrenebilirsiniz.
  2. Müvekkil adayı işçi e devlet şifresini sizinle paylaşmaz ise, hizmet dökümünü ve işveren bilgisini e devlet üzerinden onun temin ederek, e posta, faks, whatsapp vs. gibi iletişim kanallarını kullanarak sizinle paylaşmasını sağlayabilirsiniz. 
  3. Ayrıca bir diğer yol ise kendi e devletini girip e sgk menüsünü sizin kullanımınıza açabilir. Ancak bu işlemi yapabilmesi için temel düzeyde internet kullanımı bilmesi gereklidir. İlgili e devlet hizmetinin linki https://www.turkiye.gov.tr/bilgi-paylasimi, açıklaması ise, "Bilgi Paylaşımı özelliğini kullanarak, belirlediğiniz kişilere geçici olarak bilgilerinizi görüntüleme yetkisi verebilirsiniz. Kimin, hangi bilginize, ne süre ile erişebileceğine siz karar verip, dilediğiniz anda tüm paylaşımları iptal edebilirsiniz." şeklindedir. Telefonda linki vermek zor olabileceği için, ana sayfada adını tıklamasını, sol tarafta açılan menüde BİLGİ PAYLAŞIMLARI'nı tıklamasını, açılan sayfada, YENİ PAYLAŞIM EKLE'ye tıklamasını söyleyebilirsiniz. Açılan sayfaya bilgilerini paylaşmak istediği avukatın TC kimlik numarasını, doğum tarihini, bilgi paylaşımına izin verdiği tarih aralığını yazacağını ve paylaşmak istediği bilgi türünü seçeceğini söylemeniz gerekmektedir. İlgili kısmın fotoğrafını paylaşıyorum.
  4.  Ayrıca, işçi hizmet dökümünün bilgisayar veya telefonuna pdf formatında indirip sizinle paylaştığında, hizmet dökümün son sayfasında işveren sicil numaralarının hangi unvanlı/isimli işverene ait olduğu yazmaktadır. (bu paragrafı Mayıs 2019'da ekledim)
  5.  
  6. Yukarıda 1. maddedeki açıklamalar sayesinde işçinin SGK nezdinde kayıtlı çalışmasını, SGK ya bildirilen brüt ücretini, işverenin unvanını, işçinin aynı işyerindeki çalışmasının kesintisiz olup olmadığını vs. göreceğiniz için işçi nezdinde konuya hakim, güvenilir avukat profili çizmeniz mümkündür.
  7. Bu bilgiler ayrıca işçiden alacağınız yanlış bilgilerle yanlış işverene dava açmanızı engelleyecek, dava sürecini kısaltacaktır.
  8. Ayrıca işçinin SGK ya bildirilen brüt ücretini görmeniz, işçinin size anlattığı hikayeden bağımsız bir hukuksal süreç başlatmanızı sağlayabilir. İşçi, fazla mesaisi ödenmediği için iş sözleşmesini feshetmek, kıdem tazminatı ve fazla mesai ücreti talep etmek amacıyla size gelmiştir. İşçi ile yaptığınız görüşmeden SGK ya bildirilen ücretin gerçek ücret olmadığını öğrenmeniz halinde kıdem tazminatı talep edebilmek için yeni bir hukuksal gerekçeniz olduğunu fark edeceksiniz.
  9. Ya da işçi bu bilgi üzerine eksik SGK primlerinin tamamlanması amacıyla dava açmanızı da talep edebilecektir.
  10. www.turkiye.gov.tr adresinden "E hizmetler" bölümünden müvekkilleriniz veya sizin Bağ-Kur prim borcunuz olup olmadığını kontrol edebilir, emekli müvekkiliniz ile ilgili dava açacaksanız emekli maaşı bilgilerine ulaşabilirsiniz.
  11. Ayrıca  www.turkiye.gov.tr adresinden "E hizmetler" bölümünden "Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmetleri" bölümünde aşağıdaki hizmetler sunulmaktadır.
4A Almanya/Bulgaristan Emekli Ödemeleri
4A Banka ve Adres Değişikliği
4A Emekli Aylığı Kesintileri
4A Emekli Aylık Bilgisi
4A Emekli Aylık Bilgisi Belge Doğrulama
4A Emeklilik Kaydı
4A Emekli Ödeme Bilgileri
4A Hizmet Dökümü
4A Hizmet Dökümü Belge Doğrulama
4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmeti Çalışan Kişi Sorgulama
4B Hizmetleri
4B Banka ve Adres Değişikliği
4B Basamak Bilgisi
4B Borç Durumu
4B Emekli Aylığı Kesintileri
4B Emekli Aylık Bilgisi
4B Hak Sahipliği
4B Hizmet Bilgisi
4B Ödeme Dökümü
4B Tescil Kaydı
4B 6111 Yapılandırma Borç Bilgileri
4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi
4B Emekli Aylığı Hesaplama
4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı
4C Hizmetleri
4C Banka Değişikliği
4C Bir Aylık Maaş Tercihi
4C Emekli Aylığı Kesintileri
4C Emekli Aylık Bilgisi
4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü
4C Tescil Kaydı
4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi
Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler
SGK Tescil ve Hizmet Dökümü
SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Belge Doğrulama
4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme
Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin Verilmesi
4A/4B/4C İlaç Kullanım Süresi Sorgulama
4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama
Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama
Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?
SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi)
Şahıs Ödemeleri Hizmetleri
Şahıs Ödemeleri Sorgulama
Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama
Diğer Hizmetler
Tedavi Bilgileri Sorgulama
6552 Yapılandırma Sorgulama
EK5/EK6/5G/30 Günden Az İBS Tescil Kaydı ve Borç Dökümü
Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması
Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama
Şahıs Ödeme Durumları Görüntüleme
Hekim Bilgilendirme
Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder