4 Aralık 2015 Cuma

E TİCARET SİCİL UYGULAMASININ AVUKATLIK MESLEĞİNDE KULLANILMASI

Tükiye Odalar ve Borsalar Birliği http://www.ticaretsicil.gov.tr/ adresinden kullanıcılara ücretsiz üyelik sistemi ile e ticaret sicil hizmeti vermektedir.

Bu uygulama ile,

  1. Şirketlerin ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış tüm ilanlarını görebilirsiniz. 2003 öncesi ilanların sadece yayımlandığı tarih ve gazete bilgisini incelemek mümkündür. 2003 sonrası ise PDF formatında siteye yüklenmiştir.
  2. Ayrıca şirket unvanından o veya benzer unvanlı bir şirket olup olmadığını varsa bağlı bulunduğu ticaret sicil müdürlüğünü öğrenmek mümkündür.
Şimdi bu bilgileri hangi amaçla nasıl kullandığımıza dair pratik örnekler verelim.
  1. Bir tüzel kişi veya ticarete başladığını sicil gazetesinde ilan eden gerçek kişi tacir hakkında DAVA AÇMADAN veya İCRA TAKİBİ BAŞLATMADAN veya İHTAR İHBAR VS GÖNDERMEDEN önce ticaret sicil gazetesinden adresini kontrol etmeniz gerekmektedir.
  2. Bunun için sitenin sorgulama kısmında GAZETE GÖRÜNTÜLERİ VE İNDEKS BİLGİLERİ SORGULAMA kısmına tıklıyoruz. 
  3. Açılan pencereden şirket unvanını (ilk 5 harfini yazmakla yetinebilirsiniz) ve bağlı olduğu sicil müdürlüğünü yazıyoruz. (bazı ilçelerde sicil müdürlüğü olduğunu unutmayın, yani aradığınız şirket Gaziantep sicil müdürlüğünde bulamaz iseniz ve adresinden Nizip İlçesinde olduğunu fark ettiyseniz Nizip Ticaret Sicil Müdürlüğünden de sorgulama yapınız.) Sonrasında sorgula bölümüne tıklıyoruz.
  4. Eğer muhatap şirketin hangi ticaret sicil müdürlüğüne bağlı olduğunu bilmiyorsak SORGULAMA kısmından UNVAN SORGULAMA seçeneğini tıklıyoruz. Unvan sorgulaması yaptığımızda sorguladığımız unvandaki şirketlerin listesi ve bağlı bulundukları sicil müdürlüğünü görebilirsiniz. Bu sorgulamayı yaparken de tam unvanı yazmak yerine bir kısmını yazmak daha doğru sonuca ulaşmamızı sağlayabilir. Çünkü siz sorgulama yaparken Uzay Ticaret yazmanıza rağmen ticaret sicil kayıtlarına Uzay Tic. şeklinde geçti ise sorgulamanız olumsuz sonuçlanabilir.
  5. Bu şekilde şirketin yayımlanmış ilanlarına ulaşınca önerim açılan sayfadan şirket unvanının solundaki sicil numarasını kopyalamanız bu defa şirket adı ve sicil müdürlüğü seçenekleri yerine şirket sicil numarası ve sicil müdürlüğü seçenekleri ile sorgulama yapmanızdır. Çünkü şirket adı ile yapılan sorgulamalar bazı teknik ve hukuki nedenlerle eksik sonuç vermektedir. (mesela o şirket ile ilgili olarak bazı mahkeme ilanları şirket ünvanı sorgusunda çıkmamaktadır.)
  6. Yayımlanmış en son ilandaki adres bilgisi ile müvekkil tarafından bize verilen adres bilgisini karşılaştırıyoruz. Ayrıca bir önceki yazımızda anlattığımız e vergi uygulaması ile muhatabın e vergi levhasını alıyoruz. E vergi levhası + e ticaret sicili + müvekkilin bildirdiği (fatura, senet, sözleşme vs. üzerindeki adres) adres ile karşılaştırıp hangi adrese tebligat yapacağımıza karar veriyoruz. Adresler arasında çelişki varsa ve müvekkil gönderilecek adres konusunda ısrarcı değilse Tebligat Kanunu madde 35 nedeniyle ticaret sicilindeki adrese tebligat yapmanızı öneririm.
  7. Müvekkiliniz şirket ortağıysa ve diğer ortaklara, müdüre vs. dava açmak istiyorsa mutlaka yukarıda anlattığım usul ile yayımlanmış tüm ilanları inceleyin, şirket hakkında bilgi edinin, müvekkilinizin size anlattığı öykü ile ticari kayıtlara aktarılan öykünün aynı olup olmadığını kontrol edin.
  8. Müvekkiliniz önemli bir sözleşme imzalamadan, bir şirketten çek, senet vs. almadan önce sizden yardım istemiş sözleşmeyi, çeki, senedi vs. imzalayacak şirketi temsil ve ilzama kimin yetkili olduğunu yayınlanmış ilanlara göre tespit edin, imza atacak kişinin bu kişi veya usulüne uygun yetkilendirdiği kişi olmasına dikkat edin.
  9. Açtığınız dava şirket ortakları arasındaki problemlerden kaynaklanıyorsa dava devam ederken belirli periyotlarla şirketin yayımlanan ilanlarını kontrol edin. Dava açmanız gereken veya devam eden davaya etkisi olan bir ilan yayımlanmış olabilir.
  10. İcra takibiniz devam ederken iş yoğunluğunuza göre 1 veya 3 veya 6 ayda bir borçlunun yayımlanmış ilanlarını ve e vergi levhasını (bir önceki yazımızda anlatılmıştı) kontrol edin. Borçlu şirket tasfiyeye girmiş olabilir (tasfiye memuruna icra dosyanızı bildirmeniz gerekecektir), iflasına karar verilmiş olabilir (iflas masasına alacak kaydı yapmanız gerekecektir.), iflas erteleme başvurusu yapmış olabilir (dava dosyasını incelemeniz gerekecektir), adres değişikliği yapmış olabilir. (yeniden hacze gitmeyi düşünebilirsiniz)
  11. Tüm bu yaptıklarınızı çok abartmadan, gözünün içine sokmadan müvekkilinizle paylaşın. Sizin dosyayı takip ettiğinizi, çalıştığınızı, bilgili olduğunuzu görsün.
  12. İş davalarında işçinin önceki ve sonraki çalıştığı işyerlerin ortakların aynı olup olmadığı yayımlanmış ilanlar incelenerek anlaşılabilir. (kıdem tazminatından sorumluluk açısından önemli)
  13. Muvazaalı işlemlerde taraf şirketler arasında irtibat olup olmadığı ticaret sicilde yayımlanan ilanlar incelenerek anlaşılabilir.
  14. Bu örnekler çoğaltılabilir ama okuyucu kısa yazıları sevdiği için burada noktalıyoruz. Unutmayın bilgi güçtür. Adli süreçlerde sadece eşsiz bir hukuki bilgi dahi çoğu zaman sonuç almanızı sağlamaz. Muhatabınız, borçlunuz, davalınız ve uyuşmazlık konusu şey hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Yanlış adrese gönderilen tebligat alacağınıza ulaşmanızı geciktirir. Yanlış veya eksik ünvanla açılan dava, kazanılan davanın infazını zorlaştırır. Yani hukuksal süreç öncesinde bilgi eksikliğini gidermek için 1-2 saat ayırmamanız sonrasında günler, haftalar, aylar bazen de yıllar kaybetmenize yol açar. Bazen de davayı kaybeder, müvekkilinizin haklı alacağını tahsil edemezsiniz.



5 yorum:

  1. "Tebligat Kanunu madde 35 nedeniyle ticaret sicilindeki adrese tebligat yapmanızı öneririm."

    Üstad TK'nın 10. maddesindeki "Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat
    yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir
    ve tebligat buraya yapılır.
    Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartiyle her yerde tebligat yapılması caizdir" ifadeleri nedeniyle doğrudan ticaret sicildeki adrese tebligat yapılması doğru olmaz gibi geliyor. Bu konuda Yargıtay kararı da hatırlıyor sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İcra dosyasına sunulan belgelerde "bilinen" başka bir adres varsa icra dairesi bilinen adrese tebligat yapılmadan, 35'e göre tebligat yapılması talebini reddebilir, haklısınız. Blog yazısı kolay okunsun diye detaya giremiyorum, bu önerinin bir sebebi de şudur, mesela fatura 1 yıl öncesine ait ama ticaret sicilindeki değişiklik 6 ay önce yapılmış vs. Bu tip detaylar nedeniyle de genelde 35 öneriyorum.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. mersis.gumrukticaret.gov.tr adresinden mersis numarasının tespiti ile şirketin mersis numarası ile sisteme kaydının istenilmesi ve akabinde daha önce tebliğ yapılan adres ile UYAP'tan yapılan sorgulamadaki adresin aynı olması halinde TK'nun 35. maddesine göre tebliğ edilmesi talebi, aynı değilse normal usule göre tebliğ edilmesi talebi şeklinde terditli talep açılması da faydalı olabilir.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ahmet Bey, bundan sonra takip açarken mutlaka mersis numarasını gireceğiz

      Sil