6 Eylül 2019 Cuma

UYAP AVUKAT PORTAL'IN SIK KULLANILANLAR ÖZELLİĞİNİ KULLANMA - BAM HUKUK DOSYALARININ HANGİ AŞAMADA OLDUĞUNU AVUKAT PORTALDAN TAKİP ETME

İnsanı ileri götüren, öğrenmeye iten temel şeylerin, ihtiyaç ve merak olduğunu düşünüyorum. UYAP'ı, diğer meslektaşlarımdan, daha etkin ve verimli kullanmamın temel sebebi, gerçekten de ihtiyaç ve merak. Bugün merak üzerinden gidelim.
 
Eğer merakınız varsa, ezberlerinizle, bilgilerinizle yetinmez, kullandığınız cihazların, programların menüsünü inceler, bilmediğiniz sekmeleri/özellikleri tıklar anlamaya çalışırsınız. Bir süre sonra da, cihazlarınızı, programlarınızı diğer kişilere göre daha etkin ve verimli kullandığınızı fark ederseniz.

UYAP'a sık kullanılanlar ilk eklendiğinde, merakım nedeniyle tıkladım ve kullanmaya başladım. Müvekkil talebi veya kendi motivasyonum nedeniyle öncelik tanıdığım dosyaları, sık kullanılanlara ekledim ve daha hızlı şekilde bu dosyalara ulaştım.

BİR DOSYAYI SIK KULLANILANLARA NASIL ATARIZ

Öncelikle dosya sorgulama menüsünden klasik usul ile o dosyayı buluruz. Ancak dosyanın içine girmeyiz, yani dosya görüntüle seçeneğine tıklamayız. Aşağıdaki fotoğrafın sol tarafındaki EKLE kısmına tıkladığınızda bu dosyayı artık SIK KULLANILAN DOSYALAR bölümünde görebilirsiniz.



BİR DOSYAYI SIK KULLANILANLAR MENÜSÜNDE NASIL GÖRÜRÜZ

Uyap Avukat Portalın sol tarafındaki menüde, dosya sorgulama kısmının altında Sık Kullanılan Dosyalar diye bir seçenek var. Onu tıkladığınızda hukuk, ceza, idare veya icra ayrımı olmaksızın tüm sık kullanılan dosyalarınızı görürsünüz.











SIK KULLANILAN DOSYALAR ÖZELLİĞİNİ KULLANMANIN FAYDALARI

Yukarıda gördüğünüz, Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/349 Değişik İş sayılı dosyaya girmek için, sırasıyla, dosya sorgulama / hukuk / asliye ticaret sekmelerini seçmeniz gerekirken, yani 3 defa seçme işlemi yapmanız gerekirken, eğer bu dosya sık kullanılanlarda ise; sadece sık kullanılan dosyalar menüsünü seçmeniz yeter. Yani her seferinde, 3-5 saniye de olsa zamandan tasarruf sağlıyoruz.

Eğer dosya sayınız 50'nin altında ise; tüm dosyalarınızı buraya atmanızı öneririm. 

Ara kararlarını, gerekçeli karar yazılmasını vs. takip ettiğiniz dosyaları sık kullanılanlar menüsüne atarak, sık kullanılanlar menüsüne not defteri/masa üstü iş takip defteri gibi bir anlam yükleyebilirsiniz. Mesela, davalının cevap vermesini beklediğiniz dosyayı buraya atıp, davalı cevap verince çıkarabilirsiniz. Böylelikle cevap dilekçesini kontrol etmeyi unutmaz, kontrol ederken daha az zamana ayırırsınız. (Bu şekilde kullanma önerisinin müellifi Diyarbakır Barosu Avukatlarından Mehmet Akbaş'tır. https://www.diyarbakirbarosu.org.tr/baro-levhasi/1136 Diyarbakır Barosu Uyap Seminerinde söz almış ve bu şekilde kullandığını söylemiştir. Ben de ondan esinlenerek bu amaçla kullanmaya başladım.)

Bu yazıyı yazmama sebep olan şeyi ise en sona bıraktım. (Nedense iyi şeyleri sona bırakma huyum var) 

Bölge Adliye Mahkemesi hukuk dosyalarını dosyalarını, dosya sorgulama / hukuk / bölge adliye mahkemesi hukuk dairesi menüsünden sorguladığınızda, dosya durumunda açık / karara çıkmış veya Yargıtay'da yazıyor. 



Ama, bu dosyaları sık kullanılan dosyalara eklediğinizde, hem taraflarını görüyorsunuz, hem de ön inceleme için atama bekliyor, ön incelemede, inceleme için atama bekliyor, incelemede gibi açıklamalar ile dosyanın aşamasını takip ederek müvekkilerinize bilgi vermeniz mümkün. Aşağıya, dosyanın tarafları görünmeyecek şekilde, ekran görüntüsü ekledim. (güncellemeler sonrasında ne yazık ki  ön inceleme için atama bekliyor, ön incelemede, inceleme için atama bekliyor, incelemede aşamalarını 2022 yılında göremiyoruz ancak gerekçeli karar yazılıp imzalanmadan önce karara çıktığını görebiliyoruz. Yani dosya sorgulamada dosya durumu açık görünen BAM dosyanız, sık kullanılanlar menüsünde karar yazılmamış olsa bile karar şeklinde görülüyor)





Çocuk merakına benzer bir merak geliştirmeniz ve hiç kaybetmemeniz dileğiyle...

6 yorum:

  1. Kemal üstadım değerli paylaşımlarınızla imrendiriyorsunuz kendinize, çocukça merak içinde başarılı bir hayat dılıyorum sıze

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim üstadım bilgi paylaşıldıkça güzeldir.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil