12 Åžubat 2018 Pazartesi

UYAP'A GÖNDERDİĞİMİZ DİLEKÇELERİ NASIL KAYIT ALTINA ALMALI

UYAP'a e imzalı dilekçe göndermek mümkün olunca, nur topu gibi bir sorunumuz oldu. 

UYAP'tan dilekçeyi gönderdim ama yarın sorun çıkarsa nasıl ispatlayacağım.

İlk çözüm yolu, UYAP'ta sol taraftaki menüden, İŞLEMLERİM menüsündeki devam eden veya tamamlanan işlemlerimden, gönderdiğimiz dilekçeyi bulmak ve iş emri numarasını bir kenara not etmekti.
Ancak bugünlerde daha güzel bir yol var. Öncelikle, bilgisayarınızda UDF yani UYAP Döküman Editörün en güncel sürümünün olduğundan emin olun. Bunun için de bilgisayarınızda denetim masasına girip program ekle kaldır kısmından Uyap Döküman Editör Programını bulun, bilgisayarınızdan kaldırın.
    Sonrasında UYAP Avukat Portal'da, sol taraftaki menüde en alttakiPROGRAMLAR kısmını tıklayın ve UYAP
     
    Editör(E-Ä°mza Destekli) yazan kısmı tıklayarak UDF yani UYAP Döküman Editör programının en güncel halini bilgisayarınıza tekrar kurun, aÅŸağıdaki fotoÄŸrafta programı görebilirsiniz.
     
      
    Dilekçenizi her zamanki gibi dosyasına gönderin. 
     
    UYAP'ta sol taraftaki menüden, Ä°ÅžLEMLERÄ°M menüsünden menüsündeki devam eden veya tamamlanan iÅŸlemlerimden gönderdiÄŸimiz dilekçeyi bulun. Örnek, 
     
     
    Dilekçenizi bulduktan sonra saÄŸ tarafta GÖRÃœNTÃœLE ve KAYDET seçenekleri var. KAYDET seçeneÄŸine tıklayın. 
     
    KAYDET seçeneÄŸine tıkladığınızda dilekçe bilgisayarınıza kaydedilir. 
     
    UYAP'tan indirdiğiniz dilekçeyi açtığınızda, yüklediğiniz dilekçeden farklı olarak her iki sayfasında da sol alta barkod olduğunu göreceksiniz. Örnek,
     
      Dilekçenin sol alt tarafında gördüğünüz barkod, bu dilekçeyi UYAP'a yüklediÄŸinizi ispatlamaya yetecektir. 
       
      Ayrıca, dilekçenizin bu şekilde yazdırmak sizi başka tehlikelerden de kurtaracaktır. Bazen tam dilekçe yüklerken, gelen bir telefon, e mail, mesaj veya misafir nedeniyle dilekçeyi yüklemeyi unutmanız, ama aklınızda yükledim diye kalması mümkün. Veya o an internet bağlantısı sorunu nedeniyle dilekçenin UYAP'a yüklenmemiş olması da mümkün.
       
      Ama yukarıdaki usulü uyguladığınızda dilekçenizi yükledikten sonra dilekçenizin yazılı halini alacağınızdan/dilekçe çıktısı alacağınızdan yukarıda 9. maddede anlattığım riskler de ortadan kalkacaktır. 
       
      Yine son zamanlarda, bazı meslektaşlarımızın, mesela temyiz dilekçesi yerine eski bir beyan dilekçesi gönderdiği, ya da UDF'deki bir hata nedeniyle gönderilen dilekçenin boş gönderildiği gibi şikayetleri sosyal medyada paylaşılmaktadır. Bu usul ile gönderdiğiniz dilekçenin içeriğini de kontrol etme imkanına sahip olacaksınız.
      Not: Bu usulü ilk defa Ä°stanbul Barosu avukatlarından Yankı Büyüksezer'in Hukukçular Postası adlı facebook grubundaki paylaşımı ile öğrendim, 

      Yankı Büyüksezer Yönetici8 Åžubat, 16:16
      yine bilen biliyorsa kusuruma bakmayın, bilmeyenler bilsin:uzun süredir bir dilekçeyi uyap'a yolladığınız an, kalem onu dosyasına atsın atmasın dilekçenizin sol alt köşesine bir barkod işleniyor. bu barkodun oluşması için dosyasına girmesine gerek yok. bu qr kod sizi "evrak doğrulamaya" gönderiyor yani sizin bu dilekçeyi uyapa attığınızın kanıtı.o yüzden uyaptan bir dilekçe gönderdiğinizde, pcdeki halini print etmeyin. dilekçeyi gönderdikten sonra, tamamlanmamış işlemlere gidip ordan dilekçenizi pc'nize indirip, indirdiğiniz dökümanı print ederseniz, qr kodlu halini print edersiniz...belli olmaz, gün gelir lazım olur"
      https://www.facebook.com/groups/hukukcularpostasi/?multi_permalinks=614426392237461&comment_id=616539145359519&notif_id=1518460861770652&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

      Ayrıca Av. Yankı Büyüksezer'in word  formatını bozulmadan udf ye aktarmayı anlattığı videsosunu da https://www.youtube.com/watch?v=AqSWyq3KBjc&feature=share adresinden izlemenizi öneririm.

      4 yorum:

      1. Teşekkürler üstadım.

        YanıtlaSil
      2. İcra dairesinden avukata gelen evrakta barkod yok yada ben bulamadım nasıl bulabilirim

        YanıtlaSil
      3. Gerekceli kararda evrak dogrulama kodu yok i 28 haneden olusan hicbir resmi kurum kabul etmiyor napmam lazim?

        YanıtlaSil