18 Nisan 2022 Pazartesi

AVUKATIN VEKALETEN TAKİP ETTİĞİ DAVADA ALEYHE KARAR VERİLİNCE NE YAPMALI?

Avukatlık Meslek Kuralları uyarınca müvekkili aydınlatma yükümlüğümüz var. Bu yükümlüğü en başta yerine getirsek bile davanın aşamalarına göre tekrar hatırlatmamız gerekebilir.

Aşağıda vekaleten takip ettiğim davada aleyhe karar verildikten sonra yaptıklarımın listesi var. Umarım işinize yarar...

1- Önce kısa karara göre ödenmesi gereken rakamı hesaplarım. Gerekçeli karardaki yargılama giderlerine ilişkin rakamı da tahmin ederim. Vekalet ücreti hesaplamak çok zor değil. Yargılama giderleri için de UYAP'tan o dosyanın tahsilat-reddiyat kısmına bakın lütfen.

2-Müvekkilime e posta veya telefon ile durumu bildiririm.

3-Eğer icraya verilmeden ödeme yaparsa % 12 avukatlık ücreti, % 4,55 icra harcı, % 0,45 civarı masraf olmak üzere % 17 karlı olacağını söylerim. (düşük bedelli dosyalarda icra avukat ücreti ile ana para ve faiz aynı olabilir. Detayına girmeyeyim, anlayan anlamıştır, anlamayan araştırarak bulacaktır)

4-Ama karşı taraftan tahsil kabiliyeti yoksa ilerde Yargıtay kendisini haklı bulsa bile parayı iade alamama riski olduğunu söylerim.

5-Risk almak istemiyorsa icraya verilmeyi bekleyip teminat yatırması gerektiğini hatırlatırım.

6-Karşı taraftan tahsil kabiliyeti varsa genelde icraya verilemeden ödeme yaparlar.

7-Dosya hesabını karşı taraftan istemem kendim yaparım.

8-Karşı taraf avukatından banka hesap numarasını isterim. Çoğu ilk seferde vermez. Müvekkilimin asile ödeme ihtimalini hatırlatınca verirler genelde. Çünkü asilin banka hesap numarası çoğu zaman müvekkilimde vardır.

9-İtirazın iptali vs. davası ise takip talebinde zaten banka hesabı vardır hiç hesap vs. istemem.

10-Ödemeden sonra karşı taraf avukatına e posta atarım.

11-Neden bu kadar uğraşıyorsun diyenlere, müvekkilim bunun için bana ödeme yapıyor, bu hizmet için anlaştık...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder