13 Eylül 2019 Cuma

ŞEHİR DIŞINDAN GELECEĞİM ANKARA ADLİYELERİNE NASIL GİDİLİR VE NEREDE KONAKLARIM

Bu yazıda sizlerin desteğine ihtiyacım var. Ben Ankara'ya otobüs, tren veya uçak ile gelenlerin Ankara'daki adliyelere veya yüksek mahkemelere nasıl gideceğini, nerelerde konaklayabileceğini yazmaya çalışacağım.

Sizlerden ricam da kendi şehrinize gelen biri için bu şekilde bir bilgi notu hazırlamanız ve kvuraldogan@gmail.com a göndermeniz. Sonrasında sizden gelen yazıları sizin adınızla https://adliyelernerede.blogspot.com/ sitesinde yayımlayacağım. Yani her şehir ayrı bir blog yazısı olacak. 

ANKARAYA UÇAK İLE GELİRSENİZ

  1. Esenboğa havaalanından 5-30 dakika arayla iki ayrı toplu taşıma imkanı var. Gündüz saatlerinde 5-10 dakika da bir kalkarken gece yarısında sefer aralığı 1 saate çıkabiliyor.
  2. İlki Belko, ücret 11 TL (2019 yılı) durakları ve sefer saatleri için, https://www.belkoair.com
  3. İkincisi Havaş, durakları ve sefer saatleri için, http://www.havas.net/tr/Hizmetlerimiz/OtobusHizmetleriVeOtopark/OtobusServisNoktalari/Pages/Ankara.aspx                          Esenboğa havalimanına şehir merkezinden geri dönerken de yine aynı araçlarla geri dönebilirsiniz. Çok aceleniz yoksa taksiyi tavsiye etmem, havalimanı şehir merkezine 28 km, ortalama taksi ücreti 100 TL.
  4. Eğer Ankara Merkez Adliyesine (aile ve ceza mahkemeleri ile savcılıklar) gidecekseniz Belko Air'in Kızılay durağında inebilirsiniz. Kızılay adliye arası yürüyerek yaklaşık 10-15 dakika. Toplu taşıma ile gitmek isterseniz, Kızılay'dan Batıkent istikametine giden metroya binip, bir durak sonrasında, yani Sıhhiye durağında inmeniz gerek. Otobüsle gitmek için Güvenpark'ın karşı tarafındaki şeritten gelen ve Ulus istikametine giden neredeyse her otobüs Sıhhiye'den geçer. Muhtemeln 1 veya 2 durak sonrası Sıhhiye. Bütün otobüslere artık kart ile binildiği için, metroya inip kart alıp geri dışarı çıkmak yerine hazır metroya inmişken metro ile gitmek daha mantıklı.
    5-balgat adliyesine iş ve ticaret mahk. gitmek için, kızılayda iseniz
  5. Eğer iş ve ticaret Mahkemelerinin bulunduğu Balgat Adliyesine gideceksiniz Belko Air veya Havaş'ın AŞTİ durağında inmelisiniz. Aşti'nin önünden dolmuş Dikmen veya Gölbaşı tarafına giden dolmuşlar ile Balgat Adliyesine gidebilirsiniz. Aşti - Balgat Adliyesi arası yürüyerek 2,7 km. Ya da Kızılay'da inip Güvenpark'tan Yüzüncüyıl, Balgat, Taurus Avm, Çukurambar dolmuşlarına binmelisiniz, trafik yoksa ortalam 15 dakika sürüyor. Kızılay'a dönmek için adliyenin önünden Kızılay dolmuşlarına binebilirsiniz. Otobüs ile dönmeniz tavsiye etmiyorum, otobüsler  15-20 dakikada bir geliyor.
  6. Eğer icra dairelerinin ve mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, ineceğiz yer aktarma seçeneğinize göre değişir. Hep toplu taşıma seçeneği kullanacağım derseniz Kızılay'da inip, hemen durağın yanındaki Güvenpark'tan Eskişehir yolundan geçen dolmuşlara binebilirsiniz, Odtü, Çayyolu dolmuşları gibi. Size doğrudan icra mahkemelerine giden bir dolmuştan bahsedebilirler, zaman probleminiz varsa binmeyin çünkü Gençlik caddesi, Bahçeli ve Emek'ten geçerek yaklaşık 35-40 dakikalık bir yolculuk yaparsınız. Onun yerine Eskişehir yolu dolmuşuna binip Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu hizasında ineceğinizi söylerseniz 15 dakikada gidersiniz. İndikten sonra 4 dk yürüme mesafesi var. Ya da yine metroya inmişken metroyla gideyim derseniz, Koru istikametine giden metroya binip MTA (Maden Tetkik Araştırma Enstitüsü) durağında inebilirsiniz. 10 dakikada MTA durağına ulaşır, metrodan indikten sonra 7-8 dakikada yürüyerek icra dairelerine ulaşırsınız. Chp Genel Merkezinin hemen yanında bulunan icra daireleri/mahkemeleri için herhangi bir yol işareti yok, siz CHP Genel Merkezine gider gibi yürüyün. Aktarmayı taksi ile yapacaksanız AŞTİ'de inmenizi öneririm. Aşti ile icra daireleri/mahkemeleri arası yaklaşık 3,5 km. Aşti'ye hem Belko Air hem de Havaş ile gitmek mümkün. Bir diğer yol da Aşti'de inip 10 dakika yürüyerek Eskişehir yoluna mesela Armada'ya yürümek ve oradan yukarıda anlatıldığı gibi toplu taşımaya binmek.
  7.  Eğer istinaf mahkemeleri veya idare/vergi mahkemelerinin (bölge idare değil) bulunduğu adliyeye gideceksiniz, ineceğiz yer aktarma seçeneğinize göre değişir. Hep toplu taşıma seçeneği kullanacağım derseniz Kızılay'da inip, hemen durağın yanındaki Güvenpark'tan Eskişehir yolundan geçen dolmuşlara  veya otobüslere binebilirsiniz. Şoföre, Cepa AVM'ye varmadan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında ineceğinizi söylemelisiniz. Bakanlıkta indiğinizde önünüzeki caddeden içeri doğru yaklaşık 400 metre yürüdüğünüzde idare vergi mahkemelerini göreceksiniz. İdare mahkemelerinden karşı yola geçtiğinizde ise BAM'a gidersiniz. BAM ve idare/vergi mahkemeleri birbirine çok yakın, ancak avukat hakim vatandaş girişleri keyfi olarak değiştirilebildiğinden, binalar yakın da olsa 15 dakikalık bir ihtiyat payı ayırmakta fayda var. Ayrıca metro ile gelmek isterseniz Koru istikametine giden metroya binip ODTÜ durağında ineceksiniz. metrodan çıktıktan sonra üstgeçit ile karşıya geçtiğinizde yine sanayi ve teknoloji bakanlığına gelmiş olacaksınız. Aktarmayı taksi ile yapacaksanız AŞTİ'de inmenizi öneririm. Aşti ile idare mahkemeleri arası yaklaşık 4-5 km. Aşti'ye hem Belko Air hem de Havaş ile gitmek mümkün. Bir diğer yol da Aşti'de inip 10 dakika yürüyerek Eskişehir yoluna mesela Armada'ya yürümek ve oradan toplu taşımaya binmek.
  8. Eğer sulh hukuk, asliye hukuk ve tüketici mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, Belko Air'den Dışkapı Durağında inebilirsiniz. Dışkapı Durağı ile Dışkapı Adliyesi arası yürüyerek 500 metre civarında.
  9. Eğer Yargıtay'a gidecekseniz Belko Air'in Kızılay durağında inebilirsiniz. Kızılay Durağı ile Yargıtay arası 100 metre civarında.
  10. Eğer Danıştay'a gidecekseniz  ineceğiz yer aktarma seçeneğinize göre değişir. Hep toplu taşıma seçeneği kullanacağım derseniz Kızılay'da inip, hemen durağın yanındaki Güvenpark'tan Eskişehir yolundan geçen dolmuşlara binebilirsiniz. İnceceğiniz yer ise Tarım Bakanlığı ve karşıya geçmek için metro istasyonu alt geçidini kullanacaksınız. Hatta Bilkent Şehir Hastanesine giden dolmuşlara binmeniz halinde Danıştay'ın önünde inebilirsiniz. Metro ile Kızılay'dan Koru istikametine giden metroya binip Tarım Bakanlığı - Danıştay durağında inerek de gidebilirsiniz. Aktarmayı taksi ile yapacaksanız AŞTİ'de inmenizi öneririm. Aşti ile Danıştay arası yaklaşık 7-8 km. Aşti'ye hem Belko Air hem de Havaş ile gitmek mümkün. Bir diğer yol da Aşti'de inip 10 dakika yürüyerek Eskişehir yoluna mesela Armada'ya  kadar yürümek ve oradan toplu taşımaya binmek.
  11. Eğer Anayasa Mahkemesi'ne gidecekseniz Belko Air'in Kızılay durağında inebilirsiniz. Kızılay ile Sıhhiye arasındaki,Zafer Parkına yakın otobüs duraklarından kalkan 191, 192, 193 veya 194 nolu otobüsler ile Anayasa Mahkemesine gidebilirsiniz.

ANKARAYA OTOBÜS İLE GELİRSENİZ

  1. Eğer Ankara Merkez Adliyesine (aile ve ceza mahkemeleri ile savcılıklar) gidecekseniz, Ankaray ile Kızılay'a gelip, Kızılay'dan Batıkent metrosuna aktarma yapıp Sıhhiye durağında inmeniz lazım. Yine AŞTİ'den Konya Yolunun karşısına geçip (Ankara isitkameti) Sıhhiye Köpsürüne giden dolmuşlara binebilirsiniz.
  2. Eğer iş ve ticaret Mahkemelerinin bulunduğu Balgat Adliyesine gideceksiniz Aşti'nin önünden dolmuş Dikmen veya Gölbaşı tarafına giden dolmuşlar ile Balgat Adliyesine gidebilirsiniz. Aşti - Balgat Adliyesi arası yürüyerek 2,7 km.
  3. Eğer icra dairelerinin ve mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, Aşti ile icra daireleri/mahkemeleri arası yaklaşık 3,5 km. 10 dakika yürüyerek Eskişehir yoluna mesela Armada'ya yürümek ve oradan dolmuşa veya otobüse binmek.
  4.  Eğer idare mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, Aşti ile idare mahkemeleri arası yaklaşık 4-5 km. 10 dakika yürüyerek Eskişehir yoluna mesela Armada'ya yürümek ve oradan dolmuşa veya otobüse binmek.
  5. Eğer sulh hukuk, asliye hukuk ve tüketici mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, Ankaray ile Kızılay'a gelip, Kızılay'dan Batıkent metrosuna aktarma yapıp Ulus durağında inmeniz lazım. Sonrasında 15 dakika yürüme. Ya da Ankaray'dan Kızılay'da inip Dışkapı'dan geçen mesela 317, 185, 427 numaralı otobüslerle Dışkapı Adliyesine en yakın durak olan YIBA Çarşısı durağında inmelisiniz. Sonrasında 400 metre yürümeniz lazım. Yine AŞTİ'den Konya Yolunun karşısına geçip (Ankara isitkameti) Ulus/Dışkapı tarafına giden dolmuşlara binebilirsiniz.
  6. Eğer Yargıtay'a gidecekseniz Ankaray ile Kızılay'a gelmeniz yeterli. Kızılay Durağı ile Yargıtay arası 100 metre civarında.
  7. Eğer Danıştay'a gidecekseniz Aşti ile Danıştay arası yaklaşık 7-8 km. 10 dakika yürüyerek Eskişehir yoluna mesela Armada'ya yürüyerek ve oradan dolmuşa veya otobüse binip Danıştay'da inebilirsiniz. Bilkent Şehir Hastanesine giden dolmuşlara binmeniz sizi Eskişehir Yolunda karşıdan karşıya geçme tehlikesinden kurtaracaktır. 
  8. Eğer Anayasa Mahkemesi'ne gidecekseniz Ankaray ile Kızılay'a gelip, Kızılay ile Sıhhiye arasındaki,Zafer Parkına yakın otobüs duraklarından kalkan 191, 192, 193 veya 194 nolu otobüsler ile Anayasa Mahkemesine gidebilirsiniz. 
ANKARAYA YÜKSEK HIZLI TREN İLE GELİRSENİZ

  1. Eğer Ankara Merkez Adliyesine (aile ve ceza mahkemeleri ile savcılıklar) gidecekseniz, tren garı ile Adliye arası yürüme mesafesi denilebilir, 1,5 km.
  2. Eğer iş ve ticaret Mahkemelerinin bulunduğu Balgat Adliyesine gideceksiniz YHT'nin  önünden Dikmen veya Gölbaşı tarafına giden dolmuşlar ile Balgat Adliyesine gidebilirsiniz.
  3. Eğer icra dairelerinin ve mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, YHT'nin  önünden Eskişehir Yoluna giden dolmuşlar ile Balgat Adliyesine gidebilirsiniz.
  4.  Eğer idare mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, YHT'nin  önünden CEPA Avm'ye giden dolmuşlara binmenizi öneririm.
  5. Eğer sulh hukuk, asliye hukuk ve tüketici mahkemelerinin bulunduğu adliyeye gideceksiniz, toplu taşıma sizi yorar, YHT önünden taksye binmek mantıklı, yaklaşık 3 km. İlle de toplu taşıma diyorsanız belki YHT'den Kazım Karabekir Caddesine kadar yürüyerek oradan Dışkapı Adliyesine dolmuş bulabilirsiniz.
  6. Eğer Yargıtay'a gidecekseniz yine taksi ile ulaşımı öneririm. Yaklaşık 3 km ama yolun karşısından yani trafiğin Sıhhiye Köprüsüne aktığı taraftan binmelisiniz.
  7. Eğer Danıştay'a gidecekseniz YHT'nin  önünden Eskişehir Yoluna giden dolmuşlar ile  Danıştay'da inebilirsiniz. Bilkent Şehir Hastanesine giden dolmuşlara binmeniz sizi Eskişehir Yolunda karşıdan karşıya geçme tehlikesinden kurtaracaktır. 
  8.  Eğer Anayasa Mahkemesi'ne gidecekseniz yürüyerek (2 km civarı)  veya taksi ile Sıhhiye ile Kızılay arasındaki Zafer Parkına yakın otobüs duraklarına gelip, buradan kalkan 191, 192, 193 veya 194 nolu otobüsler ile Anayasa Mahkemesine gidebilirsiniz.  
ANKARA BAROSU'NUN TOPLU TAŞIMA HİZMETLERİ

Ankara Barosu, bütün mahkemeler için hatta Ankara Batı Adliyesi (Sincan adliyesi) Sincan Cezaevi ve bütün merkez adliyeler için, sıhhiye adliyesi önünden ya da otoparkından belirli saatlerde ücretsiz servis kaldırmaktatır.  Servis saati bilgilerine  Ankara Barosu'nun resmi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Linki http://ankarabarosu.org.tr/Page.aspx?=121 
NEREDE KONAKLANIR

Ankara fazlasıyla büyük bir şehir olduğu için konaklayacak yer önermiyorum. Ankara'da, Ulus ve Kızılay'dan her yere toplu taşıma ile gidebilirsiniz. Bu nedenle bu iki semt konaklama için ideal. Ancak Ulus Ankara'nın pavyon tarzı gece hayatının yoğun olduğu, sokakta fuhuş için müşteri aranan bir yer. Bu nedenle riskleri var. Kızılay'ı tercih etmek daha mantıklı.
Bir diğer seçenek ise gideceğiniz mahkemeye yakın bir yerde konaklamak.

Bu yazıya Ankara Barosu avulatlarından Merve Seda Terzi'de (http://ankarabarosu.org.tr/BaroLevha.aspx?Sicil=30936) katkıda bulunmuştur. Emekleri için teşekkür ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder