21 Şubat 2024 Çarşamba

UYAP AVUKAT PORTAL'IN SIK KULLANILANLAR ÖZELLİĞİNİN İŞLEVSEL KULLANIMINA ÖRNEKLER

İnsanı ileri götüren, öğrenmeye iten temel şeylerin, ihtiyaç ve merak olduğunu düşünüyorum. UYAP'ı, diğer meslektaşlarımdan, daha etkin ve verimli kullanmamın temel sebebi, gerçekten de ihtiyaç ve merak. Bugün merak üzerinden gidelim.

Eğer merakınız varsa, ezberlerinizle, bilgilerinizle yetinmez, kullandığınız cihazların, programların menüsünü inceler, bilmediğiniz sekmeleri/özellikleri tıklar anlamaya çalışırsınız. Bir süre sonra da, cihazlarınızı, programlarınızı diğer kişilere göre daha etkin ve verimli kullandığınızı fark ederseniz.

UYAP'a sık kullanılanlar ilk eklendiğinde, merakım nedeniyle tıkladım ve kullanmaya başladım. Müvekkil talebi veya kendi motivasyonum nedeniyle öncelik tanıdığım dosyaları, sık kullanılanlara ekledim ve daha hızlı şekilde bu dosyalara ulaştım.

BİR DOSYAYI SIK KULLANILANLARA NASIL ATARIZ

Öncelikle dosya sorgulama menüsünden klasik usul ile o dosyayı buluruz. Ancak dosyanın içine girmeyiz, yani dosya görüntüle seçeneğine tıklamayız. Aşağıdaki fotoğrafın sol tarafındaki EKLE kısmına tıkladığınızda bu dosyayı artık SIK KULLANILAN DOSYALAR bölümünde görebilirsiniz.



BİR DOSYAYI SIK KULLANILANLAR MENÜSÜNDE NASIL GÖRÜRÜZ

Uyap Avukat Portalın sol tarafındaki menüde, dosya sorgulama kısmını seçtiğinizde aralarında Sık Kullanılan Dosyalarım'ın da olduğu seçenekler gelecek. Onu tıkladığınızda hukuk, ceza, idare veya icra ayrımı olmaksızın tüm sık kullanılan dosyalarınızı görürsünüz.





SIK KULLANILAN DOSYALAR ÖZELLİĞİNİ KULLANMANIN FAYDALARI

Yukarıda gördüğünüz, Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/349 Değişik İş sayılı dosyaya girmek için, sırasıyla, dosya sorgulama / hukuk / asliye ticaret sekmelerini seçmeniz gerekirken, yani 3 defa seçme işlemi yapmanız gerekirken, eğer bu dosya sık kullanılanlarda ise; sadece sık kullanılan dosyalar menüsünü seçmeniz yeter. Yani her seferinde, 3-5 saniye de olsa zamandan tasarruf sağlıyoruz.

Eğer dosya sayınız 100'ün altında ise; tüm dosyalarınızı aynı zamanda sık kullanınlara eklemenizi öneririm. Böylelikle DOSYA SORGULA menüsündeki aşamaları takip ederek zaman kaybetmek yerine SIK KULLANILANLAR'a girdikten sonra  sayfanın sağ üst tarafındaki arama kısmına esas no veya taraf adı veya mahkeme adı yazarak kolayca dosyanıza ulaşabilirsiniz. Böylelikle zaman kazanmış olursunuz.

Ara ara da sık kullanınlara girip dosyalarını sırasıyla inceleyip ihmal ettiğiniz, takip etmeyi unuttuğunuz dosya veya işlem olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Eğer tüm dosyalarınızı bu menüye eklemediyseniz yani sadece önemsediğiniz dosyalarınızı eklediyseniz ara kararlarını, gerekçeli karar yazılmasını vs. takip ettiğiniz dosyaları sık kullanılanlar menüsüne ekleyerek, sık kullanılanlar menüsüne not defteri/masa üstü iş takip defteri gibi bir anlam yükleyebilirsiniz. Mesela, davalının cevap vermesini beklediğiniz dosyayı buraya ekleyip, davalı cevap verince çıkarabilirsiniz. Böylelikle cevap dilekçesini kontrol etmeyi unutmaz, kontrol ederken daha az zamana ayırırsınız. (Bu şekilde kullanma önerisinin müellifi Diyarbakır Barosu Avukatlarından Mehmet Akbaş'tır. https://www.diyarbakirbarosu.org.tr/baro-levhasi/1136 Diyarbakır Barosu Uyap Seminerinde söz almış ve bu şekilde kullandığını söylemiştir. Ben de ondan esinlenerek bu amaçla kullanmaya başladım.)

Bu yazıyı yazmama sebep olan şeyi ise en sona bıraktım. (Nedense iyi şeyleri sona bırakma huyum var) 
  
Prensip olarak tüm bölge adliye mahkemesi (BAM) veya bölge idare mahkemesi (BİM) dosyalarımı sık kullanılan dosyalara eklerim. Ayrıca dosya üzerinden duruşma açılmadan karar verilen  icra hakimliği vs dosyalarımı da sık kullanılanlar menüsüne eklerim.Genellikle mesai sonrasında bürodan çıkmadan önce sık kullanılanlar menüsünün sağındaki arama kısmına KARAR veya KAPALI kelimelerini sırasıyla yazarım. KARAR yazdığımda çıkan dosyalar karar verilmiş olan BAM, BİM veya icra haimliği dosyalarını günlük öğrenmiş veya takip etmiş olurum. Bazen de bu dosyalarda KARAR verilip dosya hemen KAPALI hale getirilir. KAPALI kelimesi de bu şekilde KAPALI yapılan dosyalara hemen ulaşmamı sağlar. 
 
Tabi karar verilen BAM, BİM veya diğer dosyalarınız ile ilgili yapmanız gereken şeyleri de ihmal etmemeniz lazım. Yani karar verildiğini öğrenmeniz yetmez. O karar sonrasında müvekkilinizin veya sizin yapmanız gereken şeyler olabilir. Acele bir planlama ile gerekli bilgilendirmeleri yapmanız, inisiyatif almanız gerekir. Somutlaştırayım. Davalı vekilisiniz. Müvekkiliniz davayı kaybetti. İcra dosyasına teminat mektubu sundunuz. Kararı istinaf ettiniz. İstinaf merci istinafızı kesin olarak reddetti ise müvekkile durumu ve güncel dosya hesabını tahmini olarak bildirip dosyaya ödeme yapmasını ve teminat mektubunu iade alma sürecini takip etmeni gerekecektir.

Çocuk merakına benzer bir merak geliştirmeniz ve hiç kaybetmemeniz dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder