25 Ağustos 2011 Perşembe

TBB’NİN ELİ AVUKATIN CEBİNDE NE ARIYOR?

Türkiye Barolar Birliği bir yandan “Hizmet Aracı Olmayan Barolara Hizmet Aracı Kampanyası” düzenliyor ve değeri 35-50.000 TL bu araçları barolara bile bedel teslim ediyor.(http://ticariarac.vw.com.tr/fiyat_listesi/Default_2011.aspx )

Aynı TBB’ bir anonim şirkete 25 TL’ye ürettirdim dediği kimlik kartlarını, barolar gönderiyor, içine sinen baro başkanları da bir 25 daha ekleyip 50 TL üzerinden avukatlara satıyorlar.

Bu tek gecelik, tek kullanımlık ilişki TBB’yi kesmiyor. Adalet Bakanlığı ile bir protokol imzalama sürecine giriyorlar. Bugüne kadar bila bedel kullandığımız UYAP için yıllık kullanım ücreti, sorgulama ücreti, işlem ücreti, zart ücreti, zurt ücreti, mazeret ücreti getirmeye kalkıyorlar. Mesela İçişleri Bakanlığı’nın Afyon Barosu’na 1 kuruşa sunduğu hizmet için 3-5 TL takdir ediyorlar. (Afyonkarahisar Barosunun Biz Ücretli UYAP’ta Yokuz ! açıklamasını okumak için http://www.afyonbaro.org.tr/?go=newsdetail&newsid=275 )

İlk bakışta çelişki gibi geliyor. Ortalama 2.500.000 TL’yi (Tanesi 50.000 TL’den 50 hizmet aracının tahmini bedelidir. ) barolara bağışlayan TBB avukatın 25 TL’sine neden göz diksin, UYAP üzerinden elini avukatın cebine hiç çıkmayacak şekilde neden atsın?

Nedeni çok açık. TBB Başkanı bir daha, sonra bir daha TBB Başkanı olmak istiyor. Belki sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne uğrama niyeti de var. TBB Başkanının bi daha sonra bi daha TBB Başkanı olması için seçmen kitlesini hoşnut tutması lazım. Yani baro başkanlarını ve büyük ölçüde onların kontrolünde olan TBB delegelerini. Bu analiz TBB’nin avukatı haraca bağlarken barolara verdiği haracı açıklamaya yetiyor sanırım. Çünkü baro başkanı veya TBB delegesi olmayanların bu seçim sürecinde oy hakkı yok.

Ancak bu analiz Adalet Bakanlığı’na aktarılmaya çalışılan rantı açıklamakta yersiz kalıyor. Ücretli UYAP projesi gerçekleştiğinde ortaya çıkacak rant, Adalet Bakanlığı, TBB, Barokart Kullanım Hakkına sahip anonim şirket arasında paylaşılacak. Adalet Bakanlığı’na rant aktarılması gerek, yoksa proje ölü doğacak. Düne kadar bila bedel olan UYAP’ın avukatlar için TBB tarafından paralı hale getirilmesine Adalet Bakanlığı neden izin versin? Ama bu paranın bir kısmı Bakanlığa bırakıldığında bu sorun halledilmesini sağlayacak yol açılacak. TBB ve ilgili anonim şirkete bırakılacak kısım da yine yukarda belirttiğimiz amaç için kullanılacak. (Bir anonim şirketin TBB Başkanı tarafından neden bu kadar kayırıldığı, söz konusu bu anonim şirket olduğunda şeffaf TBB, şeffaf Ankara Barosu sloganının neden tuzla buz olduğunu da sorgulamamız lazım. Bu sorgulama da zamanı geldiğinde yapılacaktır.)

Sevgili meslektaşlarım, birileri iktidarlarını sürdürmek, bi daha, bi daha başkan olmak, diğerleri bi daha bi daha danışman olmak için ellerini cebimize attılar. Sayın V. Ahsen COŞAR’ın Ankara Barosu Başkanı iken Adalet Bakanlığından bila bedel aldığı UYAP Sertifikalarını bila bedel avukata vermek yerine aynı anonim şirket üzerinden 25 TL bedelle faturalandırdığını, Bakanlığa yazılan bir yazıyla, bu bedelin % 20’sini size vereceğiz, aman ne olur bize bir hesap numarası gönderin dediklerini, Bakanlığın bu yazıya cevap vermediğini unutmayalım. (Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın 5 Aralık 2007 tarih ve 6290 Sayılı yazısına göre, Ankara Barosu’nun 15 Eylül 2006 tarih ve 28598 sayılı yazısı bu yöndedir.) Bu oyunu bozmanın tek yolu ücretli UYAP dayatmasını dayatanlara iade etmek. Adalet Bakanlığı avukatların yalnız % 10’nun kullandığı ücretli UYAP yerine, % (0-90’nın kullandığı mevcut ücretsiz UYAP’ı tercih edecektir. Yeter ki Afyon Barosu gibi ücretli UYAP’ta olmadığımızı muhataplarına bildirelim. Biz avukatlar bunu başaracak güce ve bilgiye sahibiz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder